Tips Membeli Telefon Bimbit

Posted Under
| Written by Hazman | Komen Anda

Salam Sejahtera,

Tips yang saya ingin kongsikan berkenaan pemilihan Hand Phone:

1. Kenalpasti tempat atau lokasi pembelian HP anda
Contohnya, kat KL ni, ada banyak tempat untuk kita membeli HP.. Seperti di Sungai Wang, Lowyat, Kotaraya dan Pertama Complex.. Korang kene la bijak memilih tempat2 jualan HP ditempat korang.. Kerana, berdasarkan pemerhatian aku, tempat2 yang lain menyajikan harga HP yang berlainan.. Tapi korang kene hati2 jugak, tempat yang murah tak semestinya bagus.. (Contoh di Pertama Complex, harga HP disitu memang murah, namun kebanyakkan rakan2 saya cerita yang disitu jual HP rekon, dan bile rosak diaorang xmau tanggung walau masih dalam warranty..) So, korang kene bijak dan banyak bertanya orang.. Jangan bodoh sombong dan berani tak bertempat..

Carilah tempat yang ada kedai HP yang banyak, kelebihan2 yang anda boleh perolehi ditempat seperti ini ialah:
a) Dapat harga yang murah dan berpatutan. Kerana persaingan banyak.
b) Dapat mensurvey HP dalam pelbagai jenama dan model.

Tips kedai yang “meyakinkan”:
a) Ramai pengunjung.
b) Tempat tetap:
- Pilih kedai yang shop-lot.
- Jika ingin membeli di tepi2 koridor shopping complex, pastikan anda betul2 yakin.
c) Penjual yang boleh berkerjasama (tak sombong bila bertanya)

2. Kenalpasti dan pilih HP baru anda.
Terdapat pelbagai cara untuk anda memilih model2 HP kesukaan anda.
a) Bertanya kepada kawan2 yang lebih arif @ yang selalu menukar HP.
b) Cuba dan lihat HP rakan2 anda yang sedia ada.
c) Survey HP dipelbagai pusat2 beli belah. (dapatkan pamphlet HP)
d) Pergi ke laman2 web perbandingan HP (Handphone compare) , contohnya di:

Mobile88.com (Klik link)

atau dilaman web rasmi pembuat telefon terpilih:

Nokia (Klik link)
Motorola (Klik link)
Sony Ericsson (Klik link)

 

3. Kenalpasti ciri HP yang anda ingin beli.
Sebelum memilih pelbagai jenis HP yang terdapat dipasaran, anda hendaklah menetapkan ciri2 pilihan yang anda inginkan seperti:
a) Jenama dan Model
b) Tahun / Market status
c) Set HP Original / set AP (Sila berhati2 dengan set HP recon)
d) Kos / Harga
e) Kelebihan HP
- Camera (Berapa megapixel)
- Screen Display (Colour atau x)
- Ciri Hiburan (Poliphonic, True tone, Radio, pemain video dan MP3)
- Memory (Build-in atau card)
- Design*
- System telefon
- Bluetooth, Infrared, JAVA, WIFI, EDGE, 3G, dan USB port

*Design lawa tak semestinya HP tu bagus.

Setelah anda mengetahui beberapa jenama dan model HP yang anda berkenan, anda perlulah memilih kedai yang anda rasa betul2 yakin. Dan, sekarang anda akan berinteraksi bersama tauke kedai tersebut. Ada beberapa tips / soalan yang perlu anda ajukan kepada penjual HP iaitu:

1. Harga yang ditawarkan.
- seelok2nya anda menawar harga terendah dan yang termampu oleh anda, jual mahal sikit!
- Jangan beritahu bulat2 budget anda. Ini kerana, apabila pihak penjual tahu budget anda, mereka akan susah nak kurangkan harga. Cuma beritahu dalam lingkungan harga (contoh: RM450-RM500)
2. Warranty yang diberi:
- Jenis warranty (Shop-warranty dan Factory-warranty)
- Tempoh warranty
- Warranty cover (LCD, Speaker, Software, Bateri atau Full-cover)
3. Eksesori yang disediakan (Headset, Charger, USB cable, CD installer)
4. Memory HP
- Jangan pentingkan harga sahaja, ada penjual yang menaikkan sedikit harga namun menawarkan memory card yang lebih besar kapasitinya. Lebih untung!
5. HP set: set original / set AP / 2nd hand / recon.
6. Kelebihan HP dan kekurangannya**

** Jangan percaya 100% apa yang diberitahu oleh pihak penjual.

Sebelum anda membawa pulang HP berkenaan, sila check sebanyak mana yang mungkin dalam dan luar HP anda seperti:
1. Keadaan HP (Calar, warna, mutu skrin, dan bunyi)
2. Test HP (SMS, in dan out-call, on button, keypad)
3. Pastikan dibahagian dalam HP, terdapat sticker “VOID”.
- Dikhuatiri jika tidak ada sticker ini, bila ada masalah, pihak penjual akan menuduh kita telah mengubah suai atau membuka HP tersebut secara tidak sah.
4. Cap SIRIM, Barcode, tarikh dikilangkan
5. Nombor E-MEI HP tersebut.
- Minta penjual menunjukkan nombor E-MEI melalui HP dan pastikan ianya sama seperti yang tercatit dibelakang HP anda.
6. Periksa perkakasan dan eksesori yang diberikan.
- Check charge berfungsi atau tidak.
- Check memory adakah betul.
- Check headset dan lain2.

Sebelum anda membeli, anda dinasihatkan supaya berjalan2 seketika. Buat lah apa2 alasan seperti ingin mengeluarkan wang di ATM dan sebagainya. Rational dari tindakan ini ialah:
1. Anda boleh mensurvey model HP yang sama di kedai lain.
2. Mungkin anda dapat melihat model yang lebih bagus dari pilihan anda tadi.
Jika ini berlaku, jangan datang semula ke kedai yang anda pergi tadi. (Pastikan anda tidak membayar deposit dahulu atau meninggalkan barangan anda)

Sekian.